avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... decontare deplasare in strainatate PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

decontare deplasare in strainatate PFA

Sunt PFA, si am contract cu o firma din Germania.
Cei de acolo imi cer, mai mult sau mai putin regulat (o data la 1-2 luni) sa merg la ei, pentru discutii despre ce am de lucru, predare lucrari, etc, citeva zile o deplasare.

Ce acte trebuie sa completez?
Ma intereseaza in primul rind sa decontez diurna, poate si benzina (fac un plin aici, la plecare, si un plin acolo, la plecare). Trebuie si foaie de parcurs, sau doar ordin de deplasare? Pentru fiecare deplasare trebuie si raport de activitate?

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: cradu , utilizator 00:42, 15 August 2012
Daca in contractul cu partenerul german exista o clauza care sa specifice necesitatea prezentei dvs.periodice, este foarte bine . Este posibila decontarea cheltuielilor cu diurna(deductibile limitat la de 2,5 ori nivelul legal pentru institutii publice) transportul si cazarea(a se vedea prevederile HG 518/1995 si art.48 din Codul fiscal),fara aceasta clauza . Foaia de parcurs este necesara pentru decontarea transportului,daca masina este a PFA sau exista contract de inchiriere sau de comodat.
Pentru orice eventualitate intocmiti cate un raport la fiecare deplasare, pentru o oarecare justificare a necesitatii deplasarii(solicitata de unele organe fiscale)..
cheltuielile de deplasare sunt deductibile integral, aici ma refer la transport (avion, tren, etc) si cazare.
incepand cu 1 ian 2012 cheltuielile cu achizitiile combustibilului sunt deductibile in proportie de 50% (art. 48, alin. 7, lit. l^1 din codul fiscal)
diurna este o cheltuiala deductibila numai daca este platita angajatilor, reprezentand o indemnizatie acordata acestora.
dvs. in calitate de titular al PFA nu beneficiati de diurna intrucat nu sunteti angajat cu contract ind. de munca.
Consider ca nu este corecta opinia referitoare la plata diurnei(indemnizatia de delegare)doar angajatilor cu CIM,mai ales ca posibilitatea ca PFA sa aiba angajati a fost reglementata prin OUG 46/2011,de modificare a art.17 din OUG 44/2008,in vigoare cu 19.05.2011.Avand in vedere ca si art.48(5)lit.c din Codul fiscal,referitor la deductibilitatea limitata a cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii in alta localitate,in tara si in strainatate,in interesul serviciului,in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice, era in vigoare inca din data de o4.o6.2005,nu poate fi vorba ca PFA fara angajati sa nu beneficieze de diurna.
In Codul muncii se prevede ca salariatul delegat are dreptul la...si la indemnizatie de delegare,in conditiile prevazute de lege(in cazul de fata HG 1860/2006)sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
art. 48 din codul fiscal
(5)Următoarele cheltuieli sunt deductibile limitat:
c) suma cheltuielilor cu indemnizaţia plătită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;

pct 38 din normele de aplicare
Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
23. cheltuielile de delegare, detaşare şi deplasare, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care este deductibilă limitat;

consider ca pentru titularul unui PFA sunt deductibile numai cheltuielile prevazute la pct. 38, liniuta 23 din norme, iar daca PFA are salariati sunt deductibile si cheltuielile prevazute de art. 48, alin. 5, lit c) platite salariatilor pe perioada delegarii/detasarii.

conform dex, indemnizatia este o sumă de bani care se acordă cuiva în afara salariului, destinată să acopere cheltuielile făcute de un angajat în scopul îndeplinirii unei sarcini de serviciu.

conform codului muncii, delegarea si detasarea reprezinta acte de dispozitii ale angajatorului asupra exercitarii temporare a muncii de catre salariat.

facand o paralela cu impozitul pe profit.....

art. 21 din codul fiscal
(2)Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
e) cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice.

se poate observa ca se face o deosebire clara intre cheltuielile efectuate de administrator si cele efectuate de salariati.





Multumesc pentru raspunsuri.

Totusi, eu inteleg din punctul 38, liniuta 23 (din norme), asa cum este scris sus, ca si diurna este deductibila, pentru PFA, doar ca limitat.
Astfel, cheltuielile cu transport, cazare, masa, sunt deductibile 100%, dar cele care reprezinta indemizatia de delegare (banuiesc ca asta inseamna diurna) este deductibila doar limitat (adica limita de 2.5 ori fata de nivelul legal....)

Nu este administratorul PFA-ul asimilat cu un angajat? Adica daca se specifica in lege ca un angajat are dreptul la anumite chestii, nu are si cel care lucreaza ca si PFA dreptul la aceleasi chestii?

Si PFA-ul plateste impozit, sanatate, pensie, ca si un angajat.

Alte discuții în legătură

Valoare diurna pentru un pfa zinas zinas buna ziua! detin un pfa si m-ar interesa sa stiu cat este diurna legala pentru deplasari in afara orasului.multumesc (vezi toată discuția)
Delegare CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua Am citit articolul de astazi cu delegarea si detasarea, dar se refera numai la salariati. Eu am infintat un PFA, unde lucrez mult in teren, drept ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli externe asociat unic adrianadamian2009 adrianadamian2009 Rog un raspuns la urmatoarea intrebare: Sunt asociat unic si administrator la o societate comerciala. Conform legii nu pot avea un contract de ... (vezi toată discuția)